top of page

Ankara Üniversitesi Hibrit Tam Otomatik İklim Kontrollü Kabinlerin yapım aşamaları...

Ağaçların tohum çimlenmesinden ilk çiçeklenmeye kadar geçen süre üreme biyolojisi ve genetik kalıtım çalışmaları için engel, geleneksel ıslah programları için ciddi bir kısıtlamadır. Bu bağlamda, Gen4.Olive'in temel amacı bu sınırlamanın üstesinden gelmektir. Dr. Mehmet Ulaş, Dr. Ünal Kaya

Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Prof. Dr. Köksal Demir aktif çalışmalarıyla bu proje uygulaması bitirilmiş, çalışma sonuç değerlendirmeleri halen devam etmektedir.



Gen4 Olive ortaklarımızdan biri olan Ankara Üniversitesi, ağaçların gençlik evresini kısaltmak maksadıyla en iyi protokolleri tanımlamak ve farklı çevresel parametrelerin zeytin yetiştirme süreci üzerindeki etkilerini anlamak için entegre ve yenilikçi bir büyüme değerlendirme sistemi uyguladığından kilit bir rol oynamaktadır.


Bu görev kapsamında üniversite, güneş enerjisinden kesintisiz güç kaynağı, ters ozmos su arıtma sistemi ve dozajlama ve EC (Elektriksel iletkenlik) - pH kontrol sistemleri kullanarak zeytin yetiştiriciliğinin gençlik evresini kısaltarak yetiştirme sürecini hızlandırmak için yeni teknikler geliştirmek üzere üç farklı “Hibrit Tam Otomatik İklim Kontrollü Kabin” (Hibrit-FAC) pilot prototipi (ORI tesislerinde) tasarladı, üretti ve kurdu.


Hibrit-FAC Deneysel prototiplerinin amacı, nem, CO2 ve aydınlatma gibi farklı çevresel parametrelerin zeytin yetiştiriciliği ve hızlı büyümenin uyarılması üzerindeki etkilerini gözlemlemektir. Bu kabinetler sayesinde gözlem ve deneyler minimum maliyet ve maksimum verimlilikle yapılmaktadır.




Comments


bottom of page