top of page

Eskişehir'de zeytinyağı ve sağlık paneli gerçekleştirildi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü ve Zeytin Dostu Derneği iş birliğiyle zeytinyağı ve sağlık paneli gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, şehrimizde yapılan zeytin ve zeytinyağıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.



S-Eskişehir'de zeytinyağı ve sağlık paneli gerçekleştirildi. Halder Gençlik Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleşen panel, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü ve Zeytin Dostu Derneği iş birliğiyle düzenlendi. Program, açılış konuşmalarıyla başlarken ilk konuşmayı panele katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yaptı. Büyükerşen, ekonomik nedenlerden dolayı zor bir süreçten geçildiğini belirterek, imkanları ölçüsünde kırsalda kalkınmayı desteklediklerini söyledi. Ayrıca zeytin ve zeytinyağıyla ilgili büyük şehir belediyesinin çalışmalarını anlattı.


YB-Öncelikle kadın üreticilerimiz başta olmak üzere bölgede zeytin ile uğraşan çiftçilerimize 15 bin adet zeytin fidanı dağıttık sonrasında Mücahit hocamızın danışmanlığında Sarıcakaya'da 21 çiftçimizin bahçesinde 10 günde yaklaşık 11 ton zeytin toplayarak bir litrenin üzerinde natürel sızma zeytinyağı elde ettik. Elde ettiğimiz bu zeytinyağının kalitesini anlamak için de numuneler alarak analizlerini yaptırdık. Gelen sonuçlar bizleri çok şaşırtırken, bir yandan da son derece mutlu etti. Arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre, ürünümüzün serbest asitlik değeri binde iki, biyoferol miktarı da 836 miligram olarak belirlenmiş. Ayrıca aynı testte 215 miligramla oleokantal değeriyle Türkiye'nin en yüksek sonucunu elde ettik. Mücahit hocamız başta olmak üzere projede emeği geçen tüm arkadaşlarıma, bizlerle iş birliği içerisinde çalışan çiftçilerimize yürekten teşekkür ediyorum.

S-Zeytin Dostu Derneği Başkanı Hilmi Yıldırım, "Bu ateşi yakan Eskişehir'i Eskişehirlileri tebrik ediyorum" dedi.




HY-Ben de bu ifadeyle gurur duyuyorum. Ben Eskişehir'i kıskandım. Çünkü Türkiye'nin en fazla zeytin varlığına sahip, en fazla zeytinyağı üreten bir şehrinden geliyorum. Aydından geliyorum. Dolayısıyla gerek Aydın gerek Manisa gerek Muğla gerekse Balıkesir Türkiye'de sayılı zeytinyağı ve zeytin varlığına sahip şehirlerimiz. Bu Panelin başlangıcının oralarda olması gerekirdi. Ama görüyorum ki burada, en başta sayın hocam Yılmaz Büyükerşen'in vizyonu ve Eskişehirlilerin vizyonuyla bu bütünleşmiş ve burada ilk paneli gerçekleştiriyoruz.




Butik zeytin ve zeytinyağı üreticileri Derneği Başkanı Atilla Totoş da şöyle konuştu:

AT- Zeytinyağında kaderin değiştiği günü ve Eskişehir'de de bu değerlere sahip zeytinin yetişebildiğini ispatlayan bir iş ortaya koydu. Bir hareket ortaya koydu.



S-Açılış konuşmalarının ardından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Profesör Doktor Mücahit Taha Özkaya'ya plaket takdim etti.


Ardından Mücahit Taha Özkaya moderatörlüğünde Zeytinyağı ve Sağlık adı altında söyleşi gerçekleşti."






Comments


bottom of page