top of page

NTV / Hileli Zeytinyağına Dikkat...

Türkiye'de gıda ürünleri arasında en çok zeytinyağında hile ve tağşiş yani değer düşürme görülüyor. Uzmanlar, zeytinyağında özellikle litre fiyatına bakılması gerektiğini vurguluyor.


H.S. "İnternetten satılan gıda ürünlerinin satışı gün geçtikçe artıyor ve tüketiciler uygun fiyatlar nedeniyle bu ürünleri ilginin arttığını gösteriyor. Ancak, internetten satılan gıdaların ne kadar güvenilir olduğu tartışma konusu. Bu konudaki son örnek zeytinyağı. Uzmanlar, belirli bir fiyat seviyesinin altında satılan zeytinyağları için hile uyarısı yapıyor.

H.S.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de gıda ürünleri arasında en çok zeytinyağında hile ve tağşiş yani değer düşürme görülüyor. Uzmanlar, zeytinyağında özellikle litre fiyatına bakılması gerektiğini vurguluyor. Güngör Şarman Tariş Zeytin Ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü:

"80-150 liralık fiyatlar söz konusu ise o çok şüphe çekici bir üründür. İçinde zeytinyağı olmadığı noktasında ciddi bir gösterge oluşturmaktadır. İnternette gördükleri özellikle son dönemde soğuk sıkım, taş baskı, erken hasat gibi bu kavramlar daha çok hilenin aldatıcı lafları haline gelmiştir. Çünkü zeytinyağında tüketici bu lafları duyduğu zaman o zaman şundan alayım noktasına girmektedir." Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya Ankara Üni. Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü:

"Zeytinyağını ambalajına bakarak anlamak mümkün değil, fiyatına bakarak anlayabilirsiniz. Karışık zeytinyağı vardır veya içinde zeytinyağı koklatılmış başka bir yağ vardır." Hileli Zeytinyağına Dikkat H.S.

Uzmanlar, hiç uzağına karşı devletin yaptığı denetimler dışında internet satış platformları ve vatandaşların da bazı önlemler alabileceğini belirtiyor.


Güngör Şarman Tariş Zeytin Ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü:

"E-ticaret platformlarının da yapması gereken şeyler vardır. Bunların satacakları ürünle ilgili analiz raporu temin etmeleri, Güven damgası gibi işlemleri yerine getirmesi gerekmektedir."


Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya Ankara Üni. Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü:

Tüketici zeytinyağını alıp, ama çok böyle güzel çimen çağla, badem, yeşil domates gibi kokular alıyorsa bu zeytin yağında olumlu özelliklerdir. Daha sonra tadına baktığında acılık ve yakıcılık hissediyorsa ama genzi yakan bir yakıcılık dilinin etrafında yakan açıldık oluyorsa bu iyi bir yağdır.


H.S.

Özellikle yol kenarlarında satılan ambalajsız zeytinyağlarında da hile ve sahtecilikten şüphe duyulması gerektiği vurgulanıyor.






Comentarios


bottom of page